Şu anda açık proje çağrımız bulunmamaktadır. Proje teklif çağrıları web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip edilebilir (Facebook: RekabetciSP, Twitter: RekabetciSP, LinkedIn: rekabetcisp).
Çağrı sürecinde yayınlanacak olan ve çağrıyla ilgili tüm detayları barındıran Çağrı Rehberine web sayfamızı takip ederek ulaşabilirsiniz.
Bakanlığımızca IPA II döneminde yürütülmekte Rekabetçilik ve Yenilik Operasyonel Programı (RYOP) kapsamında açılacak proje teklif çağrılarına gerçek kişiler ile kar amacı güden şirketler başvuru yapamaz veya başvuru yapılacak proje önerilerinde ortak olamazlar.
2014-2020 Programlama Döneminde KOBİ’lere hibe öngörülmemektedir.
Rekabetçi Sektörler programının yeni dönemi için detaylı bilgiye http://rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr/rsp-ikinci-donem adresinden ulaşabilirsiniz.
Projelerin teknik araştırması, fizibilite raporu, fayda-maliyet analizi vs. diğer çalışmalar proje sunumu yapan kurum veya kuruluş tarafından karşılanmaktadır.
Randevu Kuralları için tıklayınız.
Proje seçimi iki yöntemle yapılır:
Doğrudan Müzakere Yöntemi: Doğrudan Müzakere Yöntemi: Bu yöntem, RYOP kapsamında Bakanlıkça yapılacak haritalandırma/analiz sonucuna göre yine Bakanlıkça ilgili taraflara yapılacak proje sunma yönündeki daveti ve sunulacak projelerin belirli kriterlere uygun olarak seçilmesi sürecini ifade eder.
Haritalandırma/analiz çalışmasında, proje boşluğu bulunan program faaliyetlerindeki bütçe ve zaman kısıtları ile program göstergeleri dikkate alınır.
Proje Teklif Çağrısı Yöntemi: Merkezi kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan diğer kurumlar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılacak teklif çağrılarına projelerini sunabilir. Üniversiteler, Ar-Ge merkezleri, sanayi odaları gibi yapılar bu tür kurum ve kuruluşlar arasında yer alır.
Proje bütçelerinden, makine/ekipman alımı ve uzun süreli eğitim, danışmanlık, tanıtım, doküman hazırlama gibi işleri içeren teknik destek faaliyetleri ve inşaat/tadilat harcamaları karşılanabilir.
Avrupa Birliği (AB), aday veya potansiyel aday ülkelere verimli kaynak aktarımını sağlamak üzere 2007'de yeni bir mali yardım sistemi oluşturdu. Bu sisteme de IPA (Instrument for Preaccession Assistance/Katılım Öncesi Yardım Aracı) adını verdi. Türkiye ile AB ilişkilerinin önemli bir boyutunu oluşturan bu mali işbirliğinin ilk dönemi IPA I adı altında 2007-2013 yılları arasında kullanılmaya başlandı. İkinci dönem ise 2014-2020 tarihlerini kapsıyor.
Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
Projelerde kurulacak tesis/yapıların elektrik, su, doğalgaz, sarf malzemeleri gibi masrafları ile bu tesisin işletilmesi için ihtiyaç duyduğu insan kaynakları masrafları (beyaz ve mavi yakalı personel) proje bütçesinden karşılanamaz.
Proje bütçelerinden, makine/ekipman alımı ve uzun süreli eğitim, danışmanlık, tanıtım, saha ziyaretleri, strateji/doküman oluşturma gibi işleri içeren teknik destek faaliyetleri ve inşaat harcamaları karşılanabilir.
Örneğin, bir projede kurulması planlanan ortak kullanım tesisi için gerekli olan her türlü makine, ekipman ve ofis mobilyasının temini; tesisin düzgün bir şekilde yürütülmesi için iş planlarının, hizmet el kitaplarının hazırlanması, ilgili sektör/konuyla ilgili her türlü strateji dokümanının yazımı, araştırma ve analiz çalışmalarının yapılması; tesis çalışanlarına ve/veya tesisten faydalanacaklara kısa ve uzun dönemli danışmanlık ve eğitim hizmetlerinin sağlanması uygun harcamalardır.
"Usulsüzlük", Avrupa Birliği tarafından sağlanan fonların uygulanmasında yer alan herhangi bir tüzel veya gerçek kişinin, AB genel bütçesine hesabı verilemeyen bir harcama unsuru yüklemek suretiyle AB genel bütçesine halel getirme etkisini doğuran veya doğurma ihtimali bulunan, ilgili kuralların ve sözleşmelerin bir hükmünün ihlaline neden olan fiil veya ihmali anlamına gelmektedir.
Özet olarak "usulsüzlük", Avrupa Birliği tarafından fonlanan programlar ve projeler çerçevesinde Topluluk hükümlerine olduğu kadar ulusal mevzuat hükümlerine de uyulmaması olarak anlaşılmalıdır.
Bu çerçevede, Avrupa Birliği tarafından fonlanan proje ve programların uygulanması ile ilgili olarak herkes usulsüzlük bildiriminde bulunabilir.
Aşağıdaki formu doldururken, lütfen şunları göz önünde bulundurunuz:
• Usulsüzlük bildirimleri isimsiz olarak yapılabilir.
• Usulsüzlük bildiriminin içeriğinde asgari olarak şu bilgiler yer almalıdır: İlgili proje ve usulsüzlüğün detaylı anlatımı.
• Usulsüzlük bildirimleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Programlar Dairesi Başkanlığının Program Otoritesi olarak görev yaptığı "Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı" ve "Rekabet Edebilirlik ve Yenilikçilik Operasyonel Programı" altında fonlanan projelerin uygulanmasıyla ilgili olmalıdır.
• Usulsüzlük bildiriminde içerik sunulacak ise, ilgili içerik, iro@sanayi.gov.tr adresine e-posta kanalıyla iletilmelidir.
• Bildiriminiz yukarıda bahsedilen koşulları karşılıyorsa, Usulsüzlük Görevlisi bunu dikkatlice değerlendirecek ve bu durumun geçerliliği doğrulanması durumunda gerekli önlemleri alacak ve usulsüzlüğün tespiti, kaydı ve raporlanması için ilgili prosedürleri başlatacaktır.
Hayır, personel giderleri gerek proje geliştirme safhasında gerekse uygulama ve sonrasında; IPA mevzuatı kapsamında karşılanamaz. Ayrıca IPA kapsamında, projenin uygulanacağı alanın satın alınması veya kiralanması ile proje kapsamında kurulacak ve yönetilecek yapının işletme giderleri de proje bütçesinden karşılanamamaktadır. Söz konusu giderlerin proje sahibi tarafından karşılanması ve projesi onaylanmadan önce, bu giderleri karşılayacağına dair taahhüt vermesi gereklidir.
a. Aradığınız projenin durumu için aşağıdakilerden en az birini seçin.
Ön duyurusu yapılmış satın alma duyurusu henüz yapılmamış projeler için "Ön duyuru" seçeneğini işaretleyin. Teklif çağrısı yapılmış ya da satın alma duyurusu yayınlanmış başvuru süresi geçmemiş ihaleler için "Açık" seçeneğini işaretleyin. Ön duyuru, Satın alma duyurusu ve Son Başvuru Tarihi geçmiş ihaleler için "Kapalı" seçeneğini işaretleyin.
b. Aradığınız projenin tipini (HİZMET, YAPIM İŞLERİ, MAL ALIMI) seçin. "Ara" düğmesine basarak sorgulamanızı yapın.
Aradığınız ölçütlere uygun sonuçlar ekrana gelecektir. Sorguladığınız ihale duyuruları ilgili ayrıntılı dokümanlar için uygun başlığı seçin.
Örnek 1
Hizmet Sözleşmesi ile ilgili ihale ilanlarını görmek için
Durumu: Açık
Tipi: Hizmet
olan alanları işaretleyerek "Ara" düğmesine basıp sorgulayın.
Örnek 2
Yapım İşleri ile igili tüm ilanları görmek için;
Tipi: Yapım İşleri
olan alanları işaretleyerek "Ara" düğmesine basıp sorgulayın.
Yeni bir sorgulama için "a-b-c " adımlarını tekrarlayın.
Hayır, ihale makamı olan Daire Başkanlığımız tarafından yapılmaktadır.
Her bir ihale özelinde ihale dosyalarının temini konusu ihale ilanlarında (Contract Notice) detaylı olarak yer almaktadır. 1. Soruda açıklandığı üzere ihalelerin yayınlandığı web sayfasından ihale ilanının temini ile bu bilgilere ulaşılabilir.
Genel uygulama olarak mal alımı ve hizmet ihalelerinin bütün dokümanları resmi web sayfasında yayınlanmaktadır. İnşaat ihalesinin idari dokümanları yine web sitesinde yayınlanmaktadır. İnşaat ihalesi teknik dokümanları ise, ihale ilanında belirtilen prosedüre göre İhale makamından temin edilebilir.
İhaleler ile ilgili olarak telefonla bilgi alınması yasaktır. İhale makamının resmi iletişim kanalları yolu ile yazılı olarak bilgi talebinde bulunulabilir.
İhale Birimi iletişim kanalları:
Fax: 0312 201 69 54
e-mail: rsp.tender@sanayi.gov.tr
e-mail:rsp.ihale@sanayi.gov.tr
İhale dokümanları ihale türü ve usulüne göre farklı dokümanlar içerir. İhale dokümanlarının içeriği, ihale ilanının yayınlandığı tarihte geçerli olan PRAG versiyonuna göre belirlenir. PRAG'ın resmi web sitesinden güncel bilgiler edinilebilir.
Hizmet alımı ihaleleri için en çok kullanılan ihale usulü olan uluslararası sınırlı ihale usulü için ihale dosyası aşağıdaki dokümanlardan oluşur:
a. Hizmet alımı ihale dosyası (Uluslararası sınırlı ihale usulü):
• İhaleye başvuracaklara talimatlar
• Taslak sözleşme
• Özel şartlar
• Genel şartlar
• Teknik şartname (İngilizce "Terms of Reference" (ToR))
• Organizasyon ve metodoloji
• Bütçe
• Formlar ve diğer dokümanlar
• İhale başvuru formu
• İhale makamı tarafından belirtilen diğer dokümanlar
Uluslararası sınırlı ihale usulü ile ilgili tüm dokümanlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://ec.europa.eu/europeaid/prag/annexes.do;jsessionid=1WLpJhyGsPpz7GqYNYcGLbtbVLy5zvKVLnd1hLpLDH4c28Mw6phJ!441492730?group=B
Not: Uluslararası sınırlı ihale usulü iki aşamalı olup, ilk aşamada yapılan başvurular değerlendirilerek ihale ilanında belirtilen kriterlere göre başvuru yapan firma sayısı maksimum sekize indirilmekte ve ihaleye bu firmalar çağrılmaktadır.
b. İnşaat ihale dosyası (Uluslararası ve yerel açık ihale usulü):
İnşaat ihale dosyası beş ana bölümden oluşmaktadır:
Bölüm 1:
• İhaleye başvuracaklara talimatlar
• İhale başvuru formu
• İhale teminat mektubu
• İlgili formlar ve diğer dokümanlar
Bölüm 2:
• Taslak sözleşme
• Genel şartlar (FIDIC)
• Özel şartlar
• Teminat mektupları
• Diğer formlar
Bölüm 3:
• Teknik şartname/İşveren ihtiyaçları
Bölüm 4:
• Finansal teklif
Bölüm 5:
• Çizimler ve yardımcı dokümanlar ve
• İhale makamı tarafından belirtilen diğer dokümanlar.
Uluslararası ve yerel açık ihale usulü ile ilgili tüm dokümanlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: http://ec.europa.eu/europeaid/prag/annexes.do?group=D
c. Mal alımı ihale dosyası (Uluslararası ve yerel açık ihale usulü):
Mal alımı ihale dosyası aşağıdaki dokümanlardan oluşmaktadır:
• İhaleye başvuracaklara talimatlar
• Taslak sözleşme
• Özel şartlar
• Genel şartlar
• Teknik şartname ve teklif
• Finansal teklif
• Formlar
• Diğer dokümanlar
• İhale başvuru formu
• İhale makamı tarafından belirtilen diğer dokümanlar
Uluslararası ve yerel açık ihale usulü ile ilgili tüm dokümanlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://ec.europa.eu/europeaid/prag/annexes.do;jsessionid=sqNYJcGDQncX81p30NnTRGcTf0wrJT22NDd3P4vyn6P3spn1DqNS!441492730?group=C
Fransızca "Federation Internationale Des Ingenieurs Conseils" kelimelerinin kısltması olan FIDIC, İsviçre'de kurulmuş Müşavir Mühendisler Uluslararası Federasyonu'na verilen isimdir. FIDIC tarafından hazırlanmış inşaat sözleşmeleri genel şartnameleri Türkiye'de Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımları (IPA) çerçevesinde yapılan inşaat sözleşmelerinin genel şartnamesi olarak kullanılır.
Türkiye'de Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımları (IPA) çerçevesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan ihaleler 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 3-c Maddesi gereğince "Ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç bu Kanuna tâbi değildir". Program çerçevesinde yürütülen projelerin ihaleleri inşaat (yapım işleri), mal alımı ve hizmet alımı olarak üç türde yapılır. Her bir ihale türü de kendi içinde farklı usullerde yapılabilir. Bu ihale türünün usulleri, PRAG ihale ve hibe rehberinde (Procurement And Grants for European Union external actions – A Practical Guide) (http://ec.europa.eu/europeaid/prag/document.do) açıklanmaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan inşaat ve mal alımı ihaleleri çoğunlukla uluslararası açık (international open) ve yerel açık ihale (local open) şeklinde; hizmet alımı ihaleleri ise çoğunlukla uluslararası sınırlı ihale (international restricted) şeklinde gerçekleştirilir. PRAG'da açıklanmış diğer ihale usulleri de gerektiğinde kullanılır.
Terms of Reference (ToR), hizmet alımı ihalelerinde kullanılan teknik şartnamedir. Proje faydalanıcısının, danışman firmanın yapmasını istediği faaliyetleri genel olarak tanımlar. Danışman firmalar teknik tekliflerini (organizasyon ve metodoloji) bu şartnameye göre hazırlar. Uluslararası sınırlı ihale usulünde ToR'lar gün bazlı (fee-based) ve götürü bedel (global price) olarak iki şekilde hazırlanabilir.
Faturalar yüklenici tarafından, Daire Başkanlığımız Finans Bölümüne iletilir. Faaliyetlerin uygun olarak gerçekleştiğine dair ara dönem raporları yararlanıcılar tarafından incelenip ön onayı verildikten sonra, Başkanlığımızca ödemeleri yapılır.
Sosyal Sigortalar Kurumu Yükümlülükleri
Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili olarak yasal dayanak 5510 Sayılı SGK Kanunu ve 2008/88 Sayılı Genelgedir. Buna göre:
Yüklenici firmanın, sözleşme kapsamında çalışacak yardımcı personeli/uzmanları SGK'ya tabi olacaksa, yüklenici firmanın sözleşmenin uygulanacağı ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurarak ihale konusu iş ile ilgili işyeri tescilletmesi gerekir. Bu tescil sonrası alınan SGK numarası da Bakanlığımıza bildirilmelidir.
Yüklenici firmanın, sözleşme kapsamında çalışacak yardımcı personeli/uzmanları SGK'ya tabi olmayacaksa, yüklenici firmanın sözleşmenin uygulanacağı ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurarak SGK'ya tabi personeli olmadığı için ihale konusu iş ile ilgili işyeri dosyası açtırmayacağını bildirmesi ve bu konuya ilişkin olarak SGK'dan Bakanlığımıza yazı getirmesi gerekir.
Sözleşme kapsamında çalışacak uzmanlar ve diğer yardımcı personel, yüklenici firmanın kayıtlı olduğu işyerinin personeli ise SGK'ya bu konuda bilgi verilmesi ve aynı şekilde Bakanlığımızın konuya ilişkin olarak bilgilendirilmesi ve mevcut işyeri SGK numarasının bildirilmesi gerekir.
KDV muafiyet sertifikasının alınması ile ilgili olarak öncelikle;
KDV muafiyet bilgi formunun (IPA I için, IPA II için) doldurulması ve Bakanlığımıza onaylattırılması gerekir.
Gelir İdaresi Başkanlığına,
• Dilekçe
• Onaylı KDV muafiyet bilgi formu
• Bakanlığımıza "aslı gibidir" olarak onaylatılmış sözleşme kopyası (özel şartlar kısmı)
• İşe başlama belgesi ile başvurulması gerekir.
KDV muafiyet sertifikasının kullanımı ile ilgili detaylı bilgiye http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/abmaliyardim_rehberi.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.
Avans ödemesi için gerekli belgeler:
• Finans Bölümü dikkatine üst yazı
• Ödeme talebi veya fatura
• Avans tutarı kadar teminat mektubu
Avans ödemesine kadar SGK numarası, vergi kaydı gibi tüm yasal bildirimlerin Bakanlığımıza yapılması gerekir.
Ara ve final ödemeleri için gerekli belgeler:
• Finans Bölümü dikkatine üst yazı
• Fatura
• Her bir sayfası denetim firması tarafından mühürlenmiş/kaşelenmiş ve imzalanmış Bağımsız Denetim raporu
• Bağımsız denetim firması faturası
• Adam günler ve arızi bütçe için hazırlanmış finansal rapor
• Ödemeye ilişkin döneme ait ara raporun onaylandığına dair Uygulama Bölümünün onayını belgeleyen elektronik posta veya resmi yazı örneği
• Onaylı zaman çizelgelerinin birer kopyası
• Uzman onayları
• Varsa hafta sonu, resmi tatil, evde çalışma günlerinin onayları
• Varsa Faydalanıcı ve Bakanlığımızca onaylanmış arızi bütçe harcama onayları
• Arızi bütçe harcamalarına ilişkin fiş, fatura kopyaları ve destekleyici dokümanlar ile uzmanların şehir dışı görevleri için talep edilen harcırah ödemelerine ilişkin şehir dışı konaklamalarını ispatlayan uçuş belgesi, otobüs bileti kopyaları, konaklama belgesi vb.
• Varsa ilgili SGK'dan alınan "borcu yoktur yazısı"
Personel giderleri gerek proje geliştirme safhasında gerekse uygulama ve sonrasında; IPA mevzuatı kapsamında karşılanamaz.
Ücret bazlı hizmet sözleşmelerinde avans, Genel Şartlar 29.1 maddesine göre, inşaat sözleşmelerinde ise avans, FIDIC Madde14.2'ye göre temizlenmektedir.
İhale Makamı ödeme taleplerine ilişkin eksiklik tespit etmesi halinde yüklenicilerden eksiklerin giderilmesini veya yeni destekleyici dokümanları talep edebilir. İlgili dokümanlar Makamımıza gönderilene kadar ödeme süreci ertelenir.
Türkiye Cumhuriyeti ve AB Komisyonu arasında imzalanan Çerçeve Anlaşması 26. Maddesine göre vergiler ve eş etkili harçlar uygun harcama değildir. Bazı fatura veya fişler vergi içerebilir. Bu durumda, finansal rapor hazırlanırken bu faturaların içerdikleri vergi miktarlarının düşülerek ödemesi talep edilmelidir.
Finansman Anlaşması 35. Maddesine göre aşağıdaki harcamalar uygun harcama değildir.
• Arazi ve bina kiralama veya satın alma
• Cezalar ve mahkeme masrafları
• İşletme giderleri
• İkinci el ekipman
• Banka masrafları, garanti masrafları ve benzeri harcamalar
• Kur değişim masrafları, kur zararları ve diğer salt finansman giderleri
• Bağışlar
• Altyapı için amortisman giderler
Finansman Anlaşması Madde 35'e göre, ödemelerde "sağlam finansal yönetim" ilkesi ile maliyet etkinliği ve ekonomiklik kriterleri dikkate alınmalıdır.
Bu kapsamda;
İhale Makamı ve/veya Proje Yararlanıcısı (ERA) tarafından proje amaçlarına uygun bulunmayan harcamalar, sözleşmede onaylanması gereken ancak onaylanmamış veya sözleşme açılış toplantılarında ihale makamınca ödemeye esas olarak belirtilen onayların, destekleyici dokümanların eksikliği ve harcamaların maliyet açısından ekonomik, etkin ve verimli olmadığı durumlarda ihale makamı harcamaları uygun olmayan harcamalar olarak red edebilir.
Avrupa Topluluğu tarafından finanse edilen sözleşmeler kapsamında alımı yapılan mal ve malzemelerin Topluluk veya uygun bulduğu ülkeler menşeili olması zorunludur. Bunun için AT yüklenicileri tedarik ettikleri mal ve malzemeler için sözleşmelerinde belirtildiği üzere menşei belgesi sunmak ile yükümlüdür. Türk malları için sunulacak menşei belgesi Türk Malı Belgesi'dir.
"Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tarafından Bastırılan Türk Malı Belgesi'nin Tanzim ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslar" yayınlanmıştır. 1 Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeye ilişkin ayrıntılı bilgiyi http://www.tobb.org.tr/DisTicaretMudurlugu/Sayfalar/IPATurkMaliBelgesi.php adresinden bulabilirsiniz.
Para cinsi Avro dışında olan harcamalar için, Europeaid (http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/inforeuro/index_en.cfm) sayfasında yer alan, harcamanın yapıldığı aya ait kur kullanılarak ilgili harcamanın Avro cinsinden karşılığı talep edilmelidir.
Avans ödemesi
• Müşavir firma tarafından hazırlanmış ve ödemeyi onayladığını belirten, Finans Bölümü dikkatine üst yazı
• Müteahhidin, müşavir firmaya ödeme talebini gönderdiği yazının fotokopisi
• Ara ödeme sertifikası (No:0)
• Ödeme talebi/Fatura
• Avans tutarı kadar teminat mektubu
• Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) işyeri başvuru belgesi
• Sigorta poliçesi
• Sigorta poliçe bedelinin ödendiğini gösteren dekont
Ara ödemeler:
• Müşavir firma tarafından hazırlanmış ve ödemeyi onayladığını belirten, Finans Bölümü dikkatine üst yazı
• Müteahhidin, müşavir firmaya ödeme talebini gönderdiği yazının fotokopisi
• Ara ödeme sertifikası (No: 1,2,3….)
• Fatura
• Aylık rapor
• Avans ödemesinde verilmemişse sigorta poliçesi (ilk ödeme talebine kadar verilmiş olmalıdır)
• Sigorta poliçesi primlerinin ödendiğini gösteren belge
• SGK borcu yoktur yazısı
• Menşei (Şahadetnamesi) Belgesi
Final ara ödeme:
• Müşavir firma tarafından hazırlanmış ve ödemeyi onayladığını belirten, Finans Bölümü dikkatine üst yazı
• Müteahhidin, müşavir firmaya ödeme talebini gönderdiği yazının fotokopisi
• Final ödeme sertifikası
• Fatura
• Aylık rapor
• SGK borcu yoktur yazısı
• Tamamlama Bildirisi (FIDIC 14.10- Statement at Completion)
İhtiyat kesintisi ödemesi: (Retention money payment):
• Müşavir firma tarafından hazırlanmış ve ödemeyi onayladığını belirten, Finans Bölümü dikkatine üst yazı
• Müteahhidin, müşavir firmaya ödeme talebini gönderdiği yazının fotokopisi
• Ödeme talebi
• İhale makamınca imzalanmış geçici kabul belgesi
• Final ödeme sırasında verilmemişse Tamamlama Bildirisi (FIDIC 14.10- Statement At Completion)
Final ödemesi:
• Müşavir firma tarafından hazırlanmış ve ödemeyi onayladığını belirten, Finans Bölümü dikkatine üst yazı
• Müteahhidin, müşavir firmaya ödeme talebini gönderdiği yazının fotokopisi
• Final raporu
• Fatura
• SGK İlişiksizlik Belgesi
• Kesin Kabul Sertifikası
• İlişiksizlik Bildirimi (FIDIC 14.12 –Discharge)
• Varsa Test Sertifikası
Avans ödemesi:
• Finans Bölümü dikkatine üst yazı
• Ödeme talebi veya fatura
• Avans tutarı kadar teminat mektubu
Final ödemesi:
• Finans Bölümü dikkatine üst yazı
• Fatura
• Geçici Kabul Sertifikası
• SGK İlişiksizlik Belgesi (piyasada hazır halde alınıp satılmayan mallar için)
• Menşei (Şahadetnamesi) Belgesi ve/veya Türk Malı Belgesi
• Varsa Test Sertifikası
Yasal konularla ilgili olarak, bilindiği üzere sözleşmenin genel şartlar 7.4. maddesine göre yüklenici firmalar faydalanıcı ülkenin kanun ve kurallarına uymakla yükümlüdür.
Vergisel yükümlülükler ile ilgili olarak, IPA fonlarının temelini oluşturan Çerçeve Anlaşmanın 26c maddesine göre;
• Yüklenici firmanın ülkesi ile ülkemiz arasında bir Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması varsa, ve
• Sözleşmenin uygulama süresi 1 yıl içerisinde 183 günden fazla ise
yüklenici firmanın vergilendirme hakkı Türkiye'nindir. Bu verginin stopaj yerine gelir vergisi olarak ödenebilmesi için yüklenici firmanın,
• Türkiye'de kayıtlı, tam mükellef olması, ya da
• Türkiye'de bir daimi temsilci ataması gerekir.
Bu durumla ilgili olarak Bakanlığımızın resmi yazı ile bilgilendirilmesi gerekir.
AT yüklenicisi KDV istisna sertifikasını yalnızca AT sözleşmesi kapsamında temin edeceği mal, hizmet ve işler için kullanabilir. Ayrıntılı bilgiye AB Mali Yardım Rehberinden ulaşabilirsiniz.
AB sözleşmesi kapsamında yapılan harcamalar:
1. İthalat vergisi
2. KDV
3. Özel tüketim vergisi
4. Gelir ve kurumlar vergisi (rehberin 30. sayfası)
5. Veraset ve intikal vergisi
6. Damga vergisi
7. Özel iletişim vergisi
8. Motorlu taşıtlar vergisinden muaftır.
Muafiyetlerle ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
- IPA I
- IPA II