PROGRAMIMIZ HAKKINDA
Türkiye'nin gelişmekte olan bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin, gerek iç gerekse dış piyasada rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak tasarlanan Rekabetçi Sektörler Programı (RSP), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve ülkemiz eş-finansmanıyla oluşturulan bir çatı programdır. RSP Çatı Programı altında, 7 yıllık dönemler halinde, temelde KOBİ'lere ve girişimcilere yönelik ve rekabetçiliğin geliştirilmesine odaklı mali destekler sağlayan operasyonel programlar uygulanıyor.
Türkiye ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde 2007 yılından bu yana yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye'nin kalkınma stratejisinde yer alan bir çok öncelikli alanda geliştirilmiş projeye finansal ve teknik destek sağlıyor.
Rekabetçi Sektörler Programımızın amacı, Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin ve girişimcilerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması, böylelikle ekonomizin AB ülkeleri seviyesine yükseltilmesi olarak özetlenebilir.
Programın birinci dönemi 2007-2013 arasında "Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP)" adı altında uygulandı. Bu dönemde imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin daha rekabetçi olabilmek için belirlenen ihtiyaçlarının karşılanmasından, ortak kullanım tesislerinin kurulmasına; yenilikçi teknolojilere zemin ve kaynak sağlanmasından, turizm alt yapısının geliştirilmesine bir çok farklı hedefle yola çıkan projeye mali kaynak aktarıldı.
"Rekabetçilik ve Yenilik Operasyonel Programı (RYOP)" adı altında uygulanmakta olan, 2014-2020 yıllarını kapsayan Programın ikinci dönemindeyse Ar-Ge ve inovasyona yönelik projeler başta olmak üzere, ekonomide rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak Türkiye'nin tüm bölgelerinden gelecek farklı alanlardaki projelere mali kaynak sağlanması planlanıyor.
BİRİNCİ DÖNEM |
İKİNCİ DÖNEM |
43 ŞEHİR 520 MİLYON AVRO 46 PROJE |
TÜM TÜRKİYE 301,5 MİLYON AVRO |
Rekabetçi Sektörler Programı ile ilgili video ve tanıtım filmlerine ulaşmak için tıklayınız.