Rekabetçi Sektörler Programı (RSP)
Rekabetçi Sektörler Programı (RSP), Avrupa Birliği - Türkiye mali işbirliği kapsamında işletmelerin iç ve dış piyasada rekabet gücünün artırmaya yönelik olarak tasarlanan ve 7 yıllık dönemler halinde uygulanan Operasyonel Programları bünyesinde toplayan bir çatı programdır. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan RSP, verimliliğin artırılmasını ve sanayileşmenin hızlandırılmasını, ihracata yönelik rekabetçi bir üretim yapısının geliştirmesini amaçlamaktadır.
Rekabetçi Sektörler Programı (RSP) I. Dönem (2007-2013)
2007-2013 yıllarını kapsayan dönemde, işletmelerinin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen “Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP)” uygulanmıştır. Yaklaşık 520 milyon Avro bütçe ile - kişi başı milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75’inin altında kalan bölgelerde yer alan - 43 ilde uygulanan 46 proje desteklenmiştir. Projeler kapsamında işletmelerin rekabet gücü artırılmış, turizm altyapıları güçlendirilmiş, laboratuvar, üretim tesisi, Ar-Ge merkezleri kurulmuş, kümelenmeye yönelik faaliyetler gerçekleştirilmiş, yenilikçi teknolojilerin kullanımına yönelik kaynak sağlanmıştır. BROP ile ilgili ara değerlendirme raporlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Rekabetçi Sektörler Programı (RSP) II. Dönem (2014-2020)
2014-2020 yıllarını kapsayan dönemde, Ar-Ge ve inovasyona yönelik projeler başta olmak üzere dış ticaret açığını azaltarak ve verimliliği artırarak ülkemizin rekabet gücünü yükseltmeyi hedefleyen proje fikirlerini destekleyen "Rekabetçilik ve Yenilik Operasyonel Programı (RYOP)" uygulanmaktadır.
RYOP kapsamında, imalat sanayinin dönüşümüne katkı sağlamayı amaçlayan; KOBİ’leri yeni teknolojilerle buluşturan, Ar-Ge faaliyetleri uygulayan, kamu özel sektör işbirliğini teşvik eden, yenilikçi üretim yöntemleri kullanmayı ve yeni ürünler geliştirmeyi hedefleyen projelere mali destek sağlanmaktadır. Yaklaşık 260 milyon Avro ile uygulanan RYOP kapsamında Türkiye’nin 81 ilinden proje başvurusu yapılması mümkün kılınmıştır.
RYOP ile ilgili ara değerlendirme raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
Program Broşürümüze buradan ulaşabilirsiniz.
RYOP Kapsamında Temel Hedefler Nelerdir?
Programın yeni döneminde, sanayide ve üretimde verimliliğinin artırılması ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Program kapsamında verilecek desteklerin, öncelikle bu iki temel hedefe hizmet etmesi beklenmektedir.
RYOP Hangi İllerde Uygulanmaktadır?
RYOP kapsamında bölge farkı gözetmeksizin Türkiye’nin 81 ilinden tüm illerden proje başvurusu kabul edilmiştir. Bölgelerin gelir seviyelerine göre bazı faaliyetlere öncelik tanınmıştır. Ayrıntılı bilgi için Operasyonel Programımızın 4.1 Coğrafi ve Tematik Odaklanma bölümünü inceleyebilirsiniz.
RYOP'un Eylem ve Ana Faaliyet Alanları Nelerdir?
Projeler yukarıda listelenen ana faaliyet alanlarından yalnızca biri altında tasarlanmıştır.
RYOP Kapsamında Ne Tür Projeler Desteklenmektedir?
İmalat Sanayii Ana Faaliyeti kapsamında;
Hizmetler ve Yaratıcı Endüstriler Ana Faaliyeti kapsamında;
Araştırma ve Geliştirme Ana Faaliyeti kapsamında;
Teknoloji Transferi ve Ticarileştirme Ana Faaliyeti kapsamında;
RSP altında desteklenen projeler, yukarıda sıralanan aktivitelerden birkaçını içerecek şekilde, çoklu çözümleri içeren yöntemlerle uygulanan faaliyetler bütünü olarak tasarlanır.
Projeler, Rekabetçi Sektörler Programı sayısal hedeflerine yapacağı katkı seviyesine göre değerlendirilmektedir. Projeler, Programın hedef göstergelerine katkı sağlayacak şekilde tasarlanmış olması gerekir.
Programa başvuru yapabilen kurumlar
Program tasarlanırken proje başvurusu yapabilecek kurumlar şöyle tanımlanmıştır: yerel ve bölgesel otoriteler, kamu kurumları, üniversiteler, kuluçka merkezleri, teknoloji transfer ofisleri, odalar ve borsalar, sanayi ve teknoloji ile ilgili dernek ve vakıflar, ihracatçı birlikleri genel sekreterlikleri, organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri yönetimleri gibi kamusal ve kar amacı gütmeyen iş dünyasını temsil eden kuruluşlar. Böylelikle ilgili sektörlere ihtiyaç duyulan desteklerin verilmesi, sanayi sektörünün tümünün yararına hizmet edecek faaliyetler yürütülmesi planlanmıştır.
Programda yapılan tanımın içinde kalmak kaydıyla, Proje başvurusu yapabilen kuruluşlar açılan proje teklif çağrısı başlığına göre farklılık gösterebilir. Nitekim gerçekleştirilen proje teklif çağrılarında başvuru yapabilecek kurumlar çağrının konusuna göre sınırlandırılarak, çağrı kılavuzunda yayınlanmıştır.
Girişimciler, KOBİ'ler, ticari işletmeler, kar amacı güden kurum ve kuruluşlar doğrudan başvuramamakla birlikte, bunlar, KOBİ'lerin ortak yararına hizmet eden projeler aracılığı ile program desteklerinden dolaylı olarak yararlanabilmektedirler.
Proje başvuru ve seçim yöntemleri
Program Otoritesi, proje seçimlerini iki yöntemle gerçekleştirebilir:
Doğrudan Müzakere: Bu yöntem, RYOP kapsamında Bakanlıkça yapılacak haritalandırma/analiz sonucuna göre yine Bakanlıkça ilgili taraflara yapılacak proje sunma yönündeki daveti ve sunulacak projelerin belirli kriterlere uygun olarak seçilmesi sürecini ifade eder. Haritalandırma/analiz çalışmasında, proje boşluğu bulunan program faaliyetlerindeki bütçe ve zaman kısıtları ile program göstergeleri dikkate alınır.
Teklif Çağrısı: Bu yöntemde Program Otoritesi, potansiyel başvuru sahiplerini, program önceliklerine uygun başlıklarda ve belirlenmiş kriterler doğrultusunda proje tekliflerini sunmaya davet eder.
Bu program döneminde iki teklif çağrısı yapılmıştır.
RYOP kapsamında ilk Proje Teklif Çağrısı 2017 yılının Nisan ayında yayınlanmıştır. “İmalat Sanayi”, “Araştırma ve Geliştirme”, “Teknoloji Transferi ve Ticarileşme” başlıklarında çıkılan bu çağrıya 150 proje başvurusu alınmıştır. Yaklaşık 115 milyon Avro değerindeki çağrı sonucunda 23 proje desteklenebilir nitelikte bulunmuştur.
Bu dönemdeki ikinci Proje Teklif Çağrısı ise 1 Nisan 2019 tarihinde yayınlanmıştır. “Yaratıcı Endüstriler” ve “Araştırma ve Geliştirme” alanlarındaki proje tekliflerinin toplandığı bu çağrıya 123 başvuru yapılmıştır. 50 milyon Avro bütçeli teklif çağrısı sonunda 11 proje desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projelerin Kabul Edilmesinin Ardından Süreç Nasıl İşlemektedir?
Projelerin seçilmesinden, uygulama süresinin tamamlanmasına kadar işleyen süreçler aşağıdaki tabloda açıklanmaktadır:
IPA II Sektörel İzleme Komiteleri
IPA II Döneminde uygulanan Rekabetçilik ve Yenilik Operasyonel Programının (RYOP) izlenmesi amacıyla Bakanlığımız ve Avrupa Komisyonu Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü eş başkanlığında ilgili kamu kurumları ve ekonomik ve sosyal paydaşların katılımı ile Sektörel İzleme Komitesi kurulmuştur.
RYOP Sektörel İzleme Komitesi Görevleri:
Sektörel İzleme Komitesi Toplantıları
Toplantı Dokümanları
1. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı - 22.06.2016
2. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı - 17.05.2017
3. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı - 18.04.2018
4. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı - 06.11.2018
5. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı - 27.05.2019
6. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı - 07.11.2019
7. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı - 16.06.2020
8. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı - 05.11.2020
9. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı - 02.06.2021
10. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı - 05.11.2021
11. Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı - 30.05.2022
Mevzuat
1. AB'den sağlanacak Katılım Öncesi Fonların Yönetimine İlişkin Başbakanlık Genelgesi (2015)
2. Çerçeve Anlaşma (IPA II Çerçevesinde Yapılacak Mali Yardımın Uygulanmasına İlişkin Düzenlemeler)
3. IPA II Finansman Anlaşması (İngilizce)
4. IPA II Komisyon Uygulama Tüzüğü (2 Mayıs 2014) (İngilizce)
5. IPA II Konsey Tüzüğü (11 Mart 2014) (İngilizce)
6. IPA II Ortak Uygulama Kararları Tüzüğü (11 Mart 2014) (İngilizce)
7. Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı
8. Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı (Değişiklik 1) (İngilizce)
9. Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı Broşürü
* IPA I Mevzuat dokümanlarına buradan ulaşabilirsiniz.