Rekabetçi Sektörler Programının yeni döneminde imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler için 405 milyon avro kaynak oluşturuldu. Seminerlerin ilki 12 Ekim Çarşamba günü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'nün katılımıyla Swiss Otel'de gerçekleştirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştirilen Rekabetçi Sektörler Programı'nın 2007-2013 yıllarını kapsayan birinci döneminde, Türkiye'nin görece daha az gelişmiş 43 ilinde bölgesel rekabet gücünü artırarak sosyo ekonomik gelişmeye katkı sağlamak amacıyla sunulan projelere 565 milyon avro mali kaynak aktarıldı.
Rekabetçi Sektörler Programının Türkiye'nin 81 ilini kapsayacak yeni döneminde ise, imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler için 405 milyon avro kaynak oluşturuldu. Bu kapsamda, 2016 yılının sonunda teklif çağrısı yapılarak desteklenecek projelerin seçimi başlayacak.
Türkiye Genelinde Bölgesel Seminerler
Rekabetçi Sektörler Programının yeni dönem duyurusu Türkiye genelinde düzenlenecek seminerlerle yapılyor. Seminerlerin ilki 12 Ekim 2016 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'nün katılımıyla Swiss Otel'de gerçekleştirildi. Seminerde Bakan Özlü, Rekabetçi Sektörler Programının yeni dönem öncelikleri ve verilecek desteğin hangi alanlarda geliştirilecek projelere nasıl dağıtılacağı konusunda bilgilendirme yaptı.
Seminerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Dr. Ünal Gündoğan, yeni planı hazırlarken 10. Kalkınma Planı ve Sanayi Strateji Belgesi ile AB'nin stratejik dokümanlarını referans aldıklarını kaydederek, uzun dönemli bir operasyonel program oluşturdukların belirtti. Yeni dönemde, geçmiş dönemde olduğu gibi imalat sanayi ve KOBİ'lerin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin artırılmasına odaklanacaklarını ifade eden Gündoğan, bununla birlikte üniversite ve sanayi işbirliğini destekleyen projelere öncelik verileceğini söyledi. Gündoğan, Ar-Ge projelerini finanse ederken seçimi yalnızca bilimsel Ar-Ge projelerinden yana değil, patentlenebilir ve sonrasında ticarileşme potansiyeli yüksek olan projelerden yana kullanacaklarını kaydetti. Yeni programda yeni temalara yer verildiğini belirten Gündoğan, ön plana çıkan yaratıcı endüstriler kapsamında yeni fikirlere ve yenilikçi iş alanlarına destek sağlayacaklarını söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali Programları Dairesi Başkanı Murat Altun, konuşmasında Rekabetçi Sektörler Programının ilk döneminde bölgesel rekabet edebilirlik çerçevesinde destek sağlandığını, yeni dönemde ise rekabetçilik ve yenilik çerçevesinde destekler olacaklarını dile getirdi. Bu kapsamda Ar-Ge ve inovasyona yönelik projelere ağırlık verileceğini kaydeden Altun, yeni dönemde uluslararası değer zincirlerine dahil KOBİ sayısının artırılması, toplam faktör verimliliğini artırıcı ve dış ticaret açığını azaltan projeler, teknoloji transferi ve teknolojinin ticarileştirilmesi, yaratıcı endüstriler ve sosyal inovasyonun önem kazandığını belirtti.
Gelecek seminerler 25 Ekim'de Erzurum'da, 1 Kasım'da Antalya'da, 8 Kasım'da Şanlıurfa'da, 15 Kasım'da Samsun'da, 22 Kasım'da Düzce'de, 29 Kasım'da Trabzon'da, 6 Aralık'ta İzmir'de, 13 Aralık'ta Adana'da, 20 Aralık'ta Bursa'da ve 22 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirilecek. Seminerler, buluşmanın yapıldığı il ve çevre illerden gelen katılımcılarla gerçekleştirilecek.
Yeni Dönemde Hangi Projeler Destekleniyor?
Programın yeni döneminde, sanayide ve üretimde verimliliğinin artırılması ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlanması hedefleniyor. Program kapsamında verilecek desteklerin öncelikle bu iki temel hedefe hizmet etmesi bekleniyor. İmalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projelerin, ihracatın ve katma değerin artırılmasına; üniversite-kamu-sanayi işbirliğine; yaratıcı endüstriler ile imalat sanayii arasında ilişkilerin güçlendirilmesine, yaratıcılığın rekabetçiliğe kanalize edilmesine, yenilikçi ürünlerin ticarileşmesine, yenilikçi fikirler ile sermaye yatırımcıları arasında işbirliği kurulmasına katkı sağlayacak nitelikte olması bekleniyor.
Programlama dönemi 2007-2013 yıllarını kapsayan Rekabetçi Sektörler Programı birinci döneminde projelerin seçimi ve olgunlaştırılması tamamlandı; uygulaması ise 2017 yılı sonuna kadar devam ediyor. Programlama dönemi 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci dönemin ise uygulaması 2026 yılı sonuna kadar devam edecek.
Bölgesel Seminerlere Kimler Katılıyor?
Bölgesel seminerler geniş bir katılımla gerçekleşiyor. Rekabetçi Sektörler Programının yeni dönem proje desteklerine valilikler, belediyeler, il özel idareleri, kalkınma ajansları, üniversiteler, TOBB ve bağlı oda ve borsalar, sanayi ve teknoloji ile ilgili dernek ve vakıflar, ihracatçı birlikleri genel sekreterlikleri, organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri yönetimleri gibi kuruluşlar başvurabilecek. Projelerin destek görmesi için Rekabetçi Sektörler Programının hedeflerine yapacağı katkı göz önünde bulundurulacak.