Rekabetçi Sektörler Programının yeni döneminde imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler için 405 milyon avro kaynak oluşturuldu. Yeni dönemin tanıtımı için farklı şehirlerde düzenlenen tanıtım seminerlerinden biri 15 Kasım 2016 tarihinde İzmir'de gerçekleştirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştirilen Rekabetçi Sektörler Programının yeni dönem duyurusu Türkiye genelinde düzenlenen seminerlerle yapılıyor. Seminerlerin ilki 12 Ekim 2016 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'nün katılımıyla İstanbul'da yapıldı. Ardından 1 Kasım'da Adana'da düzenlendi. Ocak 2017 başına kadar düzenlenecek tanıtım seminerinin İzmir ayağı ise 15 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, Programın katma değeri yüksek, bölgenin ve ülkenin rekabet gücünü artıracak projeleri desteklediği belirterek, İzmir ve çevre illerde birçok kurum ve kuruluşun yeni dönemde programdan yararlanabileceğini ifade etti. Ege'de çok sayıda mesleki çatı örgütünün bulunduğunu, bu kuruluşların yanı sıra üniversite-kamu-sanayi işbirliği ile geliştirilen, ayrıca tarım ve lojistik gibi sektörlerden Ar-Ge ve yenilikçilik bazında üretilecek projeleri bekledikleri belirten Altun, bu projelerin sektörleri ve kurumları geliştirecek, rekabet gücünü artıracak nitelikle olması gerektiğini kaydetti.
Yeni Dönemde 405 Milyon Avro Kaynak
Rekabetçi Sektörler Programının 2007-2013 yıllarını kapsayan birinci döneminde, Türkiye'nin görece daha az gelişmiş 43 ilinde bölgesel rekabet gücünü artırarak sosyo ekonomik gelişmeye katkı sağlamak amacıyla sunulan projelere 565 milyon avro mali kaynak aktarıldı.
Rekabetçi Sektörler Programının Türkiye'nin 81 ilini kapsayacak yeni döneminde ise, imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler için 405 milyon avro kaynak oluşturuldu. Bu kapsamda 2016 yılı sonu, 2017 yılı başında teklif çağrısı yapılarak desteklenecek projelerin seçimi başlayacak.
Ar-Ge ve Yenilikçi Fikirler Destekleniyor
Yeni dönemde geliştirilecek projelerin, ihracatın ve katma değerin artırılmasına; üniversite-kamu-sanayi işbirliğine; yaratıcı endüstriler ile imalat sanayii arasında ilişkilerin güçlendirilmesine, yaratıcılığın rekabetçiliğe kanalize edilmesine, yenilikçi ürünlerin ticarileşmesine, yenilikçi fikirler ile sermaye yatırımcıları arasında işbirliği kurulmasına katkı sağlayacak nitelikte olması bekleniyor.
Programlama dönemi 2007-2013 yıllarını kapsayan Rekabetçi Sektörler Programı birinci döneminde projelerin seçimi ve olgunlaştırılması tamamlandı; uygulaması ise 2017 yılı sonuna kadar devam ediyor. Programlama dönemi 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci dönemin ise uygulaması 2026 yılı sonuna kadar devam edecek.
Bölgesel Seminerlere Kimler Katılıyor?
Bölgesel seminerler, yeni dönemde proje desteklerinden yararlanacak valilikler, belediyeler, il özel idareleri, kalkınma ajansları, üniversiteler, TOBB ve bağlı oda ve borsalar, sanayi ve teknoloji ile ilgili dernek ve vakıflar, ihracatçı birlikleri genel sekreterlikleri, organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri yönetimleri gibi kuruluşların geniş katılımıyla gerçekleşiyor. Projelerin destek görmesi için Rekabetçi Sektörler Programının hedeflerine yapacağı katkı göz önünde bulundurulacak.