Rekabetçi Sektörler Programının yeni döneminde imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler için 405 milyon avro kaynak oluşturuldu. Yeni dönemin tanıtımı için farklı şehirlerde düzenlenen tanıtım seminerlerinden biri AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals'ın da katılımıyla 27 Ocak 2017 tarihinde Van'da gerçekleştirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştirilen Rekabetçi Sektörler Programının 2007-2013 yıllarını kapsayan birinci döneminde, Türkiye'nin görece daha az gelişmiş 43 ilinde bölgesel rekabet gücünü artırarak sosyo ekonomik gelişmeye katkı sağlamak amacıyla sunulan projelere 565 milyon avro mali kaynak aktarıldı ve 44 projeye destek sağlandı.
Rekabetçi Sektörler Programının Türkiye'nin 81 ilini kapsayacak yeni döneminde ise, imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler için 405 milyon avro kaynak oluşturuldu. Bu kapsamda 2017 yılı başında teklif çağrısına çıkılarak proje başvuru süreci başlatılacak.
Yeni dönem tanıtımı Van'da
Rekabetçi Sektörler Programının yeni dönem duyurusu Türkiye genelinde düzenlenen seminerlerle yapılıyor. Seminerlerin ilki 12 Ekim 2016 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'nün katılımıyla İstanbul'da yapıldı. Ardından 1 Kasım'da Adana'da, 15 Kasım'da İzmir'de, 6 Aralık'ta Samsun'da, 27 Aralık'ta Bursa'da düzenlendi. Şubat 2017 sonuna kadar düzenlenecek tanıtım seminerinin Van ayağı ise AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals'ın da katılımıyla 27 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Dairesi Başkanı Murat Altun, tantım seminerinde Rekabetçi Sektörler Programının ilk döneminde bölgesel rekabet edebilirlik çerçevesinde destek sağlandığını, yeni dönemde ise rekabetçilik ve yenilik çerçevesinde destekler olacaklarını dile getirdi. Bu kapsamda Ar-Ge ve inovasyona yönelik projelere ağırlık verileceğini kaydeden Altun, yeni dönemde uluslararası değer zincirlerine dahil KOBİ sayısının artırılması, toplam faktör verimliliğini artırıcı ve dış ticaret açığını azaltan projeler, teknoloji transferi ve teknolojinin ticarileştirilmesi, yaratıcı endüstriler ve sosyal inovasyonun önem taşıdığını belirtti.
Konuşmasında AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, AB Delegasyonunun, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında ilk dönemde gerçekleştirilen 44 projenin başarısından memnuniyet duyduğunu belirtti. Bu projelerin ekonomik kalkınma açısından görece geride kalmış bölgelerde uygulandığını ifade eden Vinals, projelerin teknoloji geliştirme bölgeleri, lisanslı depolar, iş inkübatörleri, farklı imalat sanayi, turizm geliştirme merkezleri ve yeni finansal araçlar gibi çok çeşitli ve zorlu faaliyetleri içerdiğini kaydetti. Vinals, 2014-2020 döneminde Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Ar-Ge, inovasyon ve yaratıcı endüstrilerin öne çıkmasının ise AB'nin inovasyon odaklı büyüme yaratma politikasıyla çok yakından ilişkili olduğunu vurguladı.
Yapılan sektör analizlerinin Türkiye ekonomisinin Ar-Ge, yenilik ve yaratıcı endüstriler söz konusu olduğunda güçlü yönlerini ortaya koyduğunu ifade eden Vinals, ülkenin araştırma merkezleri ve üniversite altyapısının oldukça gelişmiş olduğunu belirtti. Ar-Ge ve inovasyona ayrılan kamu fonlarının arttığını ifade eden Vinals, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'de Ar-Ge maliyetlerinin rekabetçi konumda olduğunu söyledi. Vinals, kültürel, tarihsel ve turistik değerler açısından zengin bir ülke olan Türkiye'de girişimciliğin de gelişmiş olduğunu belirterek, bilim ve araştırma alanındaki çalışmaların da çok ilerlemiş olduğunu sözlerine ekledi.
Yeni dönemde geliştirilecek projelerin, ihracatın ve katma değerin artırılmasına; üniversite-kamu-sanayi işbirliğine; yaratıcı endüstriler ile imalat sanayii arasında ilişkilerin güçlendirilmesine, yaratıcılığın rekabetçiliğe kanalize edilmesine, yenilikçi ürünlerin ticarileşmesine, yenilikçi fikirler ile sermaye yatırımcıları arasında işbirliği kurulmasına katkı sağlayacak nitelikte olması bekleniyor.
Programlama dönemi 2007-2013 yıllarını kapsayan Rekabetçi Sektörler Programı birinci döneminde projelerin seçimi ve olgunlaştırılması tamamlandı; desteklenen 44 projenin uygulaması ise 2017 yılı sonuna kadar devam ediyor. Programlama dönemi 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci dönemin ise uygulaması 2026 yılı sonuna kadar devam edecek.