Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nda yer alan Bayburt Doğal Taş Projesi, 9.3 milyon Avro yatırımla bölgede faaliyet gösteren doğal taş ocağı ve atölye işletmelerinin rekabet ve pazarlama güçlerini artırmayı, işletmelerin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha fazla yer almalarına destek olarak bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
Bayburt dünyanın en önemli doğal taş rezervlerini barındırması sebebiyle ekonomik açıdan büyük bir değere ev sahipliği yapıyor. Yumuşak yapısı sayesinde kolay işlenebilen, ses ve ısı yalıtımına uygun 200 milyon metreküp doğal taş rezervi bulunan Bayburt, dünyanın bu açıdan sayılı rezerv bölgeleri arasında yer alıyor.
Bayburt'ta bulunan çeşitli nitelikteki doğal taşların başında tüf olarak bilinen yumuşak taşlar ile mermer, granit ve traverten geliyor. Bayburt Taşı olarak tanınan ve özellikle inşaat sektöründe kullanılan Bayburt tüf ve tüfitleri ise kent ekonomisinde büyük bir öneme sahip. Ancak Bayburt taşı, piyasaya sürülmeden önce üretim sırasında yüzde 60'a yakın fire veriyor. Bu büyük sermaye kaybının önüne geçebilmek için, teknolojik altyapıya ve kalifiye elemana sahip, verimliliği yüksek doğal taş işletmelerine ihtiyaç duyuluyor.
Verimli ve Teknolojik Üretimle Artan Rekabet Gücü
Bayburt'un dev doğal taş rezervinden çok daha verimli bir şekilde yararlanmak ve bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Bayburt İl Özel İdaresi, Bayburt Belediyesi, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Ziraat Odası, Bayburt 21 Şubat Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ve Bayburt Mermerciler Derneği ortaklığıyla gerçekleştirilen Bayburt Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Merkezi Projesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Rekabetçi Sektörler Programından yararlanarak 9.3 milyon Avro yatırımla bölgede faaliyet gösteren doğal taş ocağı ve atölye işletmelerinin ortak kullanımına sunularak rekabet ve pazarlama güçlerini artırmayı, işletmelerin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha fazla yer almalarına destek olarak bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
Bölgede doğal taş arama ve işleme ruhsatı almış 412 taş ocağı bulunuyor. Proje kapsamında bu işletmelere yönelik oluşturulacak 7.500 metrekare kapalı alana sahip merkezdeki ileri teknoloji ürünü makineler, bölgede doğal taş üretimi yapan işletmelerin ortak kullanımına sunuluyor. Bununla birlikte, taş ocağı işletmelerinin önemli bir ihtiyacı olan fizibilite aşamasında kullanılan ekipmanlar da bu yeni merkezde yer alıyor. Bayburt Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Merkezi Projesinin diğer ayağını ise işletmelerin pazarlama ve idari yapılarının iyileştirilmesine yönelik eğitim ve kapasite geliştirme çalışmaları oluşturuyor. Profesyonel danışmanlar tarafından yürütülen çalışmalarla büyümek isteyen işletmelere daha rekabetçi olmaları yönünde gerekli sektörel destek sağlanıyor.